Ekonomi Digital yang salah satunya ditandai oleh makin berkembanganya bank online kini mencatatkan prestasi baru

Ekonomi Digital yang salah satunya ditandai oleh makin berkembanganya “bank online”, kini mencatatkan prestasi baru.
Sepanjang 4 bulan terakhir di tahun 2018, pinjaman atau kredit yang disalurkan lewat aplikasi financial technology (fintech) kepada masyarakat meningkat tajam 111%, dengan total dana yang disalurkan sebesar Rp. 5,4 Triliun..
OJK mencatat, pinjaman tersebut diberikan kepada 1,47 juta orang dari total populasi pasar penduduk Indonesia sebanyak 250 juta jiwa..
Resiko NPL kredit melalui “bank online” inipun mencatat perbaikan dari 0,99% Desember 2017 turun ke 0,53% April 2018.
Saat ini, salah satu unicorn start up Indonesia, Go-Jek, dikabarkan juga akan membuka subplatform baru dalam aplikasinya, untuk masuk ke ranah peer to peer lending ini.
Bagaimana dengan start up company lainnya..???
Yuuuk, kita geber semangat untuk masuk ke bisnis potensial ini..

Pak Dosen Marah Pendidikan saya cuma tamatan SD sekolah dasar tapi saya tahu apa yang diharamkan oleh agama agama lain selain islam

Pak Dosen Marah ??
Pendidikan saya cuma tamatan SD ( sekolah dasar) tapi saya tahu apa yang diharamkan oleh agama – agama lain selain islam
Mengkonsumsi daging babi dan minuman Beralkohol itu diharamkan oleh semua kitab suci Agama lain selain islam
Saya pernah baca buku dan pernah riset, memang mengkonsumsi daging babi dan mengkonsumsi minuman keras itu hukumnya haram untuk semua umat beragama, dalam kitab bibel, kitab yesaya bab 65 ayat 2-5 disitu termaktub bahwa mengkonsumsi daging babi itu haram, dalam bibel Amsal 20:1 dan Efesus 5:8 juga menyebutkan mengkonsumsi minuman beralkohol itu haram
Yang menghalalkan daging babi dan minuman beralkohol itu Hukum Negara bukan kitab suci semua umat beragama
Dalam kitab talmud, kitab mahabarata ,kitab ramayana, kitab bhagawad Gita juga termaktub bahwa mengkonsumsi daging babi dan mengkonsumsi minuman beralkohol itu haram hukumnya

[#PENTING!!!] KORANG SEDAR TAK YANG ANAK TU PENAT BELAJAR KAT SKOLAH SAMPAI TAK BOLEH FOKUS DALAM KELAS! SEDAR TAK?!,

[#PENTING!!!] KORANG SEDAR TAK YANG ANAK TU PENAT BELAJAR KAT SKOLAH SAMPAI TAK BOLEH FOKUS DALAM KELAS! SEDAR TAK?!
.
.
Mungkin anak2 kita mengadu kat kita yg dia penat & mungkin ada juga yg tak mengadu dia penat. Tp yang penting nya dorang tu penat belajar! Sebab pagi sekolah, ptg sekolah, lepas kelas tambahan lagi. Penat lah otak asik kene pulun jer!
.
.
Dah mcm kain basah kita perah, mcm tu lah otak dorg setiap hari. Kesian kan? Lagi kesian n sedih bila kuar result exam TAK score! Sebab selamana nie dorg belajar tp dalam keadaan tak fokus, otak penat.
.
.
Sebab tu ibu bapa Malaysia beri #int3tree untuk anak mereka kekal fokus sepanjang hari!
.
.
#int3tree
#ResultAnakBagusDenganInt3tree
#GiveAwakInt3treeRM500
www.wasap.my/601121504916

BILA KAU TAK DILAHIRKAN PUTIH!, Kazen kak N ni memang putih, surrender kalah kak N

BILA KAU TAK DILAHIRKAN PUTIH!
Kazen kak N ni memang putih, surrender kalah kak N.
Sebab mak diorang (maklong) pun kulit putih. Mak kak N kulit coklat sikit?
Means kak N bukanlah dilahirkan terus putih melepak gebu gebas. Kenyataan!
Kak N putih pun sebab FAIR&LOVELY. hui paling pemes zaman sekolah. Kau hitam sebab kawad kaki,muka berbelang pun boleh putih dalam masa seminggu?
Lepastu try pulak temulawak, sebab muka berjerawat.konon muka boleh licin. Tapi kak N kulit berminyak pulak.adeh!
Dilema kulit remaja orang kata?
Tak kisah lah kirang yang penting zaman remaja dah habis. Tapi muka tetap remaja??
Makin cerah semua sebab dia.dia? Tu ha sebab VITAMIN C SHAKLEE yang sekali telan terus ada payung dekat muka.?
Lindungi kulit dari sinaran UV.
Baru teringat nak tanya.
Ha apa beza sepet mata cina dengan mata jawa?
#kakNjualshaklee

Setiap bulan ESP ni memang menjadi pujaan dan hot seller

Setiap bulan ESP ni memang menjadi pujaan dan hot seller .
Apa yang menarik sangat ya dengan ESP ni sampai di gilai ramai :*
☑️ESP- bagus sangat. Kerana ESP ni makanan sel . Bila sel mendapat cukup protien. Sel kulit lama mati.. Sel kulit baru yang terbina adalah yang sihat.
✅ESP! kalau nak kulit cantik.. Jangan diabaikan kerana Kulit Perlukan makanan iaitu PROTIEN untuk kekal sihat, anjal &gebu!
♡♡ BONUS dapat extra tenaga lagi
Best ke idok manfaatnya?
Shake shake terus minum je tau!
Memelihara KESIHATAN, KECANTIKAN dan MENGAWAL BERAT BADAN.
Paling penting!!
SELAMAT . SEMULAJADI . BERKESAN
NAk harga promosi?
Meh whatsapp lelaju ya
Www.wasap.my/60193002584/espshaklee

إنا لله وإنا إليه راجعون

إنا لله وإنا إليه راجعون.
اللهم اغفر لها وارحمها وعافها واعف عنها.
Seorang lagi ahli alquran di panggil pulang ke sisi Pencipta. Moga Allah redha ke atasmu dan engkau redha padaNya.
Dunia ini hanya tempat sementara selanjutnya kami jua akan mengikuti jejak langkahmu ke alam barzakh.
Berbahagialah dengan quran di dadamu. Jasad tidak akan di mamah tanah selagi mana sinar kalamullah di dadamu.
Petang semalam dikhabarkan arwah accident dalam perjalan pulang dari sekolah SMADAH,PEDAS ke Senawang. Dan jam 12 malam tadi arwah pulang ke pangkuan Ilahi.
Meninggalkan 1 orang anak berusia 3 bulan. Last bertemu arwah semasa pendaftaran KDC di IPG BANGI.
#junioritqan

KUNCI KESERASIAN SUAMI ISTERI!, tahu tak korang kak N dan suami tak sebaya?, kak N lebih tua beberapa tahun dari suami

KUNCI KESERASIAN SUAMI ISTERI!
tahu tak korang kak N dan suami tak sebaya?
kak N lebih tua beberapa tahun dari suami.
Tapi kan, bila dah sekepala, jarak umur tu dah tak terasa langsung.
Rasa macam sebaya je.
So korang yang nak berumah tangga, bercinta hingga syurga dengan suami/isteri yang lebih tua. Teruskan je.
Tapi bila sampai masa, tetiba korang malu nampak tua dari suami?
Jumpa je kak N, kak N bagi VITAMIN C SHAKLEE untuk bina collagen korang.
Barulah orang tak syak yang korang tu kakak, suami tu adik?.
by the way, this is our first family picture 3 orang WAN + 1 NAS. hiihi
#kakNjualshaklee

LAPORAN KEUANGAN RUMAH YATIM NGISORWARU REMBANG

((((( LAPORAN KEUANGAN RUMAH YATIM NGISORWARU REMBANG )))))
PER 28 FEBRUARI 2018
Sedekah yuk…….Kepada yth semua donatur dan calon donatur rumah yatim ngisorwaru rembang. Untuk menjamin dan menjaga kepercayaan masyarakat, perlu kami sampaikan informasi terkini keuangan rumah yatim ngisorwaru rembang. Laporan keuangan per 28 FEBRUARI 2018 .
(1) Santunan anak yatim rutin setiap bulan.
Dana masuk bulan FEBRUARI 2018 sebesar 33.665.000, keluar buat santunan anak yatim piatu sejumlah 500 anak per @ 50.000 sebesar 25.000.000, hibah bangunan 8.665.000, saldo 0. Rekap thn (2012 – februari 2018 ), masuk 2.976.288.756, keluar 2.976.288.756, saldo 0 .
(2) Operasional rumah yatim per bulan
Pemasukan 33.798.787 pengeluaran 17.159.000 saldo 16.639.787
(3) Kontak person ( WA, SMS, Telp )
08112779995 / Umadin
081231835382 / Khadafi
08122509438 / Mukari
081325005454 / M. Sholeh
081390909678 / Roul
(4) Info rekening
BRI 137001000401539 an komunitas ngisorwaru.
Mandiri 1350010193058 an komunitas ngisorwaru.
Info lgkp bs diakses www.ngisorwaru.org.
Semoga manfaat dan terima kasih.

Kita hidup ini harus punya visi memberi manfaat bagi orang lain Mas

“Kita hidup ini harus punya visi memberi manfaat bagi orang lain, Mas. Kita harus punya plan berapa tahun ke depan harus jadi apa dan bisa ngasih apa buat agama dan negara. Saya meski sudah pensiun dari Jawa Pos di usia 50 tahun dan saat ini sudah berusia 53 tahun, saya masih semangat buat berkarya dan punya visi hingga 70 tahun ke depan. Salah satu visi saya adalah punya percetakan Alqur’an sendiri. Kenapa demikian, mas? Karena saya miris mas, alqur’an yang beredar di kita semuanya yang punya orang-orang non-muslim. Syamil Qur’an itu percetakannya 100% punya non-Islam. Qur’an terjemah yang umum beredar itu 70% sahamnya punya non-Islam. Makanya jangan heran jika saat tahun baru banyak terompet beredar dengan bahan kertas berisi potongan ayat Alqur’an. Ya jelas saja terjadi demikian karena yang punya bukan orang yang paham kedudukan Alqur’an sehingga dianggap biasa saja dan bebas memperlakukannya sesuai kemauan mereka, benar-benar miris! Oleh karenanya orang Islam harus punya visi untuk mandiri, jangan sampai kita menggantungkan diri kepada orang lain. Dan sampean-sampean yang duduk di sini yang harus ikut aktif jadi penggeraknya!”
~Masih dalam perbincangan pasca pertemuan KMIS dengan Ir. Misbahul Huda, MBA
(T. Elektro UGM ’81, Penulis buku best seller, Trainer, Pengusaha, dan ex-direktur anak pers. Jawa Pos Group+Wakil Ketua Pesantren Sabilil Muttaqin, Takeran, Magetan)

PUAN

PUAN…MOHON CHECK.
YANG MANA 1 ANAK PUAN TENGAH HADAPI SEKARANG??
.
1- MALAS buat latihan & kerja sekolah.
2- SUSAH FOKUS dalam pelajaran terutama MATEMATIK.
3- SUKAR untuk menghafal.
4- MALAS nak bangun pagi.
5- TIPU @ MENGELAT bila di suruh SOLAT.
6- CEPAT mengantuk di dalam kelas.
7- KUAT MELAWAN cakap Puan & Suami.
8- TIDAK SUKA ke sekolah.
9- TAK PANDAI baca Al Quran.
10- TERLAMPAU gemar bermain dari belajar.
.
.
? Puan, yang mana 1 anak tengah hadapi sekarang?
? Apakah IKHTIAR puan & suami untuk selesaikan masalah anak-anak?
? Adakah USAHA yang di lakukan sekarang beri perubahan?
.
.
Supplement Makanan Tambahan #INT3TREE, Bantu Anak Puan Kembali CEMERLANG dalam PELAJARAN UNTUK EXAM TAHUN INI.
.
? Nak Tengok la Testimoni INT3TREE??
? Nak tahu harga INT3TREE???
? Ada HARGA PROMOSI ke INT3TREE?
? Macam mana anak nak makan INT3TREE?
? Di mana boleh beli INT3TREE?
.
FAKTA TENTANG INT3TREE:
“Lebih RIBUAN ibu bapa yang telah mendapatkan dan menyukai SUPLIMEN MINDA berperisa COKLAT MINT #INT3TREE# ini
www.wasap.my/601121504916